Skip to main content
“Geef woorden aan uw leed. Verzwegen smart breekt met zijn fluisteren 't bezwaarde hart.”
William Shakespeare

Verliesbegeleiding

Rouw komt op je pad door verlies van werk, gezondheid, een scheiding, verwachtingen of idealen die niet uitkomen. Je raakt als het ware een stuk van jezelf kwijt. Het diepst worden mensen geraakt door het verlies van een betekenisvol persoon.

In het begin is er aandacht voor je verhaal, maar de omgeving verwacht vaak al snel dat je de draad weer oppakt. Mensen zien aan de buitenkant niet welke pijn, welk gemis of verdriet je met je meedraagt.

Rouwen na een ingrijpend verlies is een heel natuurlijk gevolg, maar het is hard werken. Het is een zoektocht die vraagt om evenwicht tussen het toelaten van emoties en pijn en het oppakken van alledaagse bezigheden. Dit kost veel energie.

Door schaamte, angst, boosheid of onzekerheid vindt niet iedereen het eenvoudig om hulp te vragen. Toch is er vaak sprake van opluchting als het verdriet en de pijn worden herkend en erkend.

Rouw bij kinderen en jongeren

Kinderen en jongeren hebben net als volwassenen gevoelens van rouw, maar ze laten het vaak op een andere manier zien.

Daarbij komt rouw bovenop de normale ontwikkelingstaken. Ze moeten rouwen en hebben tegelijkertijd ruimte nodig voor hun psychische ontwikkeling. Dit is een moeilijke combinatie.

Rouw bij ouderen

Kenmerkend voor ouderen is de opeenstapeling van verschillende verliezen. Goedbedoelde reacties zoals 'dat je toch lang van elkaar hebt mogen genieten' kunnen in plaats van troost worden ervaren als een bevestiging van leegte en zinloosheid.

Rouwen is de pijn van het verlies doorleven, maar ook het opnieuw vorm geven van het leven. Een eenzame opdracht. Als counsellor kan ik hierbij een klankbord zijn.

Contact formulier